Reklam
Reklam

Şu anda piyasa verileri güncelleniyor. Lütfen kısa bir süre sonra tekrar deneyiniz.

Şarkısı da

Reklam

Oktay ÇAYIRLI

İnsanız hepimiz… Bizlerle birlikte yaşayan duygularımız var… Duygularımızın en üst seviyeye ulaştığı anların bazılarını şarkılarla yaşarız… Ve birçoğumuzun şarkısı vardır… Ya da sevdiklerimizle ortak noktamızı oluşturan şarkılar…

Şimdi bu şarkılardan birini hatırlatmaya çalışacağım sizlere…

İnternet ortamında yaptığım araştırmaya göre sözü Ertuğrul Polat, müziği Orhan Çağlayan’a ait olan bir şarkı var. Şarkının başlığını bulamadım. Büyük ihtimalle ‘Yes No’ olabilir. ‘Yes No’ kelimesi sizlere şarkıyı hatırlattı mı? Eğer hatırlatmadıysa hatırlatmak adına şarkıyı en son yorumlayanlardan birisinin adını ileteyim, Yılmaz Morgül. Özünde, insanı biraz oynatacak, neşelendirecek bir şarkı bu.

Ama şimdi bu şarkıyı bağdaştıracağım konu bu günlerde pek bizi neşelendirmiyor, oynatmıyor...

Konumuz referandum… Yani halk oylaması…

12 Eylül’de gerçekleştirilecek olan halk oylaması.

Ülkemizin gündeminde birinci sırada yer alan en önemli konumuz. Dünya yansa umurumuzda değil… Belki de öyle olması gerekli. Çünkü bazıları, insanların dünyalarının yaşadıkları çevreyle sınırlı olduğunu söyler. Bizim ülkemizin de sınırları belli.

Günümüzün nimeti olan internetten edindiğimiz bilgiye göre referandum (latince referendum) genelde anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya çok önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halkın iradesi idareye doğrudan doğruya yansımakta olup doğrudan demokrasi'nin güzel bir örneğidir. Temsili demokraside ise, halkın seçtiği insanlar, halkın iradesini yansıtmaya çalışmaktadır. Türkiye'de çok az uygulanan referandum, gelişmiş ülkelerde sık sık uygulanır. Referandum kelimesi genelde plebisit kelimesiyle beraber anılır. Plebs, Eski Roma'da, ayrıcalıklı particiler dışında kalan kalabalık halk sınıfına verilen isimdir. Plebs meclislerinin aldığı karar anlamında olan Latince plebiscitum sözünden gelir. Plebisit genelde yasama organlarının biri tarafından halkın oylamasına sunulan bir sorudur. Plebisit bir şekilde güven oylaması anlamını içerdiği için, günümüzde pek sık kullanılmamaktadır.

12 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanan, bugünlerde ifade edildiğinde direk aklıma ‘Yes No’ şarkısını getiren referandum ve içeriğiyle ilgili şimdiye kadar televizyon kanallarında fazla bir şey izleyemedim. Bunun sorumlusu televizyon kanalları değil tabiî ki… Yaptığımız meslekten dolayı yoğun bir tempo içerisinde çalıştığımızdan, vücudumuz bazen gece geç saatlere kadar direnemiyor. Malum vücudun dirençli olduğu saatlerde de televizyon kanalları dizilerden, yarışmalardan geçilmiyor.

Ama yine mesleğimiz gereği siyasete ve siyasetçilere yakınız. Gerek ilçemizdeki yerel siyasetçiler, gerek milletvekilleri, gerekse bakanların ağzından referandum ile ilgili bir şeyler duyma fırsatımız oldu. Duyduğum, işittiğim, anladığım kadarıyla referandum iyi bir şey. Ama içeriği çok önemli.

İşte önemli olan nokta. İçeriği.

Anayasa Mahkemesi’nin yapısı, Yüce Divan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’nın yapısı, geçici 15. madde, kişisel verilerin korunması, yurt dışına çıkış yasağı, çocuk istismarı, sendika ve toplu sözleşme, Kamu Denetçiliği Kurumu, Yüksek Askeri Şura (YAŞ), toplu sözleşme hakkı, askeri yargı ile ilgili toplam 26 madde var içeriğinde.

Ülkemizin ekonomik şartlarını göz önünde bulundurursak, ekonomik sıkıntı yaşayanların, bu 26 maddeyle pek ilgilendiğini söyleyemeyiz. Çocuğunun eğitimini, ailesinin sağlığını, akşam eve götüreceği ekmeği gün içerisinde nasıl kazanacağını düşünenler 26 maddeyi ne kadar düşünebilir ki. Hani başta demiştik ya; insanların dünyaları yaşadıkları çevreyle sınırlıdır. İşte bir annenin, babanın veya çocuğun dünyası da kendi ailesiyle sınırlıdır.

Ülkemizde birçok sorun varken, bu sorunlarla mücadele etmeye çalışan insan sayısı fazlayken, referandum bile bu insanlar için ikinci planda kalabiliyor. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti genel başkanları referandumda neden ‘EVET’ veya neden ‘HAYIR’ denilmesi gerektiğini kendilerince açıklamaya çalışıyorlar. Zaten karışık olan vatandaşın kafası, ‘EVET’ ve ‘HAYIR’lar (YES – NO) nedeniyle şimdi iyice karıştı. Bu karışıklığın ülkemiz açısından ‘HAYIR’lı bir şekilde sonlanmasını temenni ediyorum.

Dönelim yeniden şarkımıza … ‘Yes No’ şarkımıza… İlk önce sizlerle şarkının orijinal sözlerini paylaşmak istiyorum…

Küçüktün büyüdün, a be yes

Serpilip güzelleştin, a be yes

Dedim kız evlenelim, a be no

Alır kaçarım seni, a be no

Yes no yes no

Reklam olduk lo lo

Yes no yes no yes no yes no

Dizi olduk lo

Yes no yes no yes no yes no

Film olduk lo ...

(devamı da vardı ama bizim için bu kadarı yeterli sanıyorum)

Ben de bu şarkıdan yola çıkarak referandum için şöyle birkaç satır yazdım…

Küçüktüm büyüdüm, a be yes

Ekonomik kriz geçirdim a be yes

Bir iş bulayım dedim a be no

İş kurayım dedim a be no

Yes no yes no

Hep süründük lo lo

Yes no yes no yes no yes no

Çilemiz bitmez lo

Yes no yes no yes no yes no

Sömürüldük lo

Referandum paketi geldi a be yes

Dışı şeker gibi a be yes

İçini soralım dedik a be no

Ne getirir ne götürür a be no

Yes no yes no

Referandum lo lo

Yes no yes no yes no yes no

Ne diyelim lo

Yes no yes no yes no yes no

Bilemedik lo

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

error: Content is protected !!