‘Burası Engelsiz Bir Dünya …’

Adem KANKAYNAR -

Milas Önder Gazetesi

2013 - 2014 eğitim öğretim yılından bu yana, orta-ağır zihinsel engelli yurttaşlarımıza ‘sıcak bir yuva’ olarak kucak açan, yöneticileriyle birlikte 20 kişilik öğretmen kadrosu ve 50 öğrencisi bulunan Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Okulu, özel bireylerimize verilen eğitimle farkındalık yaratmaya devam ediyor.

“Özel eğitim öyle güzellikler sunuyor ki insan, ruhunu onunla paylaşmayı, yaşamı daha da sevmeyi, saygıyı, empatiyi daha iyi öğretiyor. Özel eğitim her gün aslında bizi de eğiten ve büyüten bir alan” diyerek işlerine dört elle sarılan, kimi zaman bir öğretmen olduklarını unutan ve eğitim gören çocuklara anne-baba şefkatiyle yaklaşan okul yönetici ve öğretmenleri, adeta başka bir dünyada yaşıyorlar. Öğrettikleri bir tek kelime ya da el becerisiyle mutlu olmayı kendilerine yaşam tarzı olarak benimseyen bu eğitim ordusunun neferleri, kendileri için değil, çocukları için toplumdan biraz daha duyarlılık istiyorlar.

 

Her çocuk özeldir…

“Aslında her çocuk özeldir. Kendine has fiziksel, bilişsel, davranışsal ve daha da sayabileceğimiz gelişim alanları açısından farklılık gösterirler. Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler de, gereksinimlerine göre ayrılıyorlar. İşitme, görme, zihinsel, bedensel ve otizm gibi engel türlerinin eğitimi farklı ve özeldir. İlçemizde, özel eğitim alanında farkındalık yaratma, farklı bir bakış açısı oluşturma adına burada bulunuyoruz. Bu özel çocuklar hepimizin… Bazen konuşamayana ses, görmeyene göz, yürüyemeyenin adımı olmak, ailelerle el ele vermek, yaşamın her aşamasında hayata katmak, insan olmanın en güzel yanıdır” diyen Öğretmenlerimiz, gün boyu özel bireylere bir şeyler öğretmek, onları hayatın içinde tutmak için büyük bir çaba harcıyor.

 

Birlikte aşılamayacak engel yoktur…

Sabırla, hoşgörüyle, güler yüzle, problem çözmeye ve gelişmeye-geliştirmeye açık bir yapıda çalışmalarını sürdüren Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Okulu Öğretmenleri; “Bir çocuğun gözlerindeki çaresizliğin kaybolduğunu görmek bizler için en büyük ödüldür” diyor ve ekliyorlar:

“Bu alanda duyarlı ve hassas dostlara hep ihtiyacımız var.”

 

Başka bir dünyanın çocuklarına özel eğitim …

Aileler, başta her ne kadar kendilerini dışlanmış hissetseler de, gün geçtikçe yaşama dört elle sarıldıklarını, çocuklarıyla gurur duymaya başladıklarını belirten Okul Müdürü Muhammet Mercan; “Bir aileyiz. Hem de kocaman bir aile… Toplumun dışına itilmiş gibi görünseler de bu itilmişliğe gülümseyebilen, sanki başka bir dünyada yaşıyormuş gibi hisseden bu çocuklarla bir arada olmayı, onlarla hayata dair ne varsa paylaşmayı önemsiyoruz. Geçmişte bu alanda çok büyük sorunlar vardı, ancak günümüzde devletimizin sağladığı imkânlar, toplumda oluşan duyarlılık, gelecek adına, özellikle de bu yavrularımız adına bizlere umut veriyor” diyerek yaşanan gelişmeyi ve oluşan farkındalığı sevindirici bulduklarını söylüyor.

 

Burası engelsiz bir dünya …

Öğrenci, öğretmen, yardımcı personel ve ailelerle birlikte kocaman bir aile olduklarına vurgu yapan okul Müdürü Muhammet Mercan ve Okul Müdür Yardımcısı Serap Akar; “Okulumuz her geçen gün büyümekte ve gelişmekte… 8 derslik ve 2 atölyede verilen akademik derslerin yanında, toplumsal uyum becerileri ve iş eğitim dersleriyle özel bireylerin hayatlarına dokunarak, onların öz saygı düzeylerini arttırmayı amaç edindik.

Toplumdan, bu özel bireylerin de kendilerinden bir parça olduğunu unutmamalarını; küçük bir tebessüm, anlayış ve hoşgörü bekliyoruz” diyorlar.

 

Senede bir gün hatırlamak yetmez!

Her yıl 3 Aralık tarihinde bütün dünyada çeşitli etkinliklerle gündeme gelen özel bireylerin, sadece yılda bir kez hatırlanmalarını doğru bulmadıklarını, bu tarihin sadece bir simge olarak kalmasına, toplumsal gelişmede bu bireylerin de söz haklarının olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Öğretmenlerimiz; “Yeter ki hepimiz beynimizdeki engelleri kaldıralım” diyorlar ...

Hepsine sevgiyle çoğalan emekleri için saygı ve teşekkürlerimizi sunuyor, engelli yurttaşlarımızı da sevgiyle selamlıyoruz …