“Prof. Dr. Ali Demirsoy ile Doğayı Okuma”, Gökçeler Kanyonu’nda gerçekleşti

ÖNDER Haber /Hüseyin Avni KUNDURACIOĞLU -

Milas Önder Gazetesi

Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Doç. Dr. Funda Sevencan’ın yürüttüğü ‘Bodrum’da Ortaokul ve Liselerde Çevre Bilincini Geliştirmeye Yönelik Müdahale Programı’ kapsamında düzenlenen ‘Doğayı Okuma’ etkinliğinin konuğu olan Prof. Dr. Ali Demirsoy, ilçemiz sınırları içinde bulunan Gökçeler Kanyonu’nda konukları ile buluştu.

Bodrum’dan, aralarında öğretmen, tıp doktoru ve akademisyenlerin bulunduğu 29 kişinin katıldığı ‘Ali Demirsoy ile Doğayı Okuma’ etkinliği oldukça keyifli geçti. Yaklaşık 7 saat süren etkinliğin yöresel rehberliğini, gazetemiz yazarlarından Hüseyin Avni Kunduracıoğlu gerçekleştirdi.

Gökçeler Kanyonu’nu terastan izleyen ekip, İncirliin Mağarası’nı dolaştıktan sonra kanyonun içindeki Hamzabey Çayı’nın kenarına indi. Koyun Göleti’nden kanyonun derinliklerine doğru yol alan ekip, bir süre mola verdikten sonra geriye dönerek önce ‘şelale’ye uğradı, ardından da Uyku Vadisi işletmesinin ardından yola ulaşarak etkinliği tamamlamış oldu.

Biyoloji dalında ‘hocaların hocası’ olarak bilinen Prof. Dr. Ali Demirsoy, çizilen bu rota boyunca engin bilgisini katılımcılarla paylaştı. Her otun, her ağacın, her çiçeğin başında dakikalarca konuşan Demirsoy hocanın, konu hakkındaki bilgilerini akademik dilin ötesine geçerek esprili bir konuşma dili ile sunumu oldukça keyifli anlar yaşattı.

Gökçeler Kanyonu’nun oldukça zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Demirsoy hoca, kanyonun oluşum sürecini uzun süre aktardıktan sonra, suyun kanyon ve mağaralar için öneminin altını çizdi. Buradan bir şekilde suyun çekilmesinin, bölgeye oldukça zarar vereceğini  belirten Demirsoy hoca, bu düşüncesini bölgeye ziyarete gelen Muğla Valisi Amir Çiçek’e de aktardı.

Koyun Göleti etrafında verilen dinlenme molası sırasında ekiple karşılaşan Muğla Valisi Amir Çiçek, hocanın kanyona yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti aktarırken, Demirsoy hoca da İncirliin Mağarası’na gösterilen özeni fark ettiğini ve özellikle fotosentez lambaların mağaradaki yaşamı koruma anlamında doğru bir seçim olduğunu belirtti.

Saatlerin nasıl geçtiğinin ayırtına varamayan ekip ‘doğayı okuma’ ile ‘doğada gezinme’ arasındaki farkı Prof. Dr. Ali Demirsoy’un aktarımıyla yaşamış oldu. Etkinlik sonrası konukları ve öğrencileriyle vedalaşarak havaalanına giden Prof. Dr. Ali Demirsoy, arkadaşımız Hüseyin Avni Kunduracıoğlu’na rehberliğinden duyduğu keyif ve güvenden dolayı teşekkür ederek, en kısa sürede Milas’ta konuğu olmayı arzu ettiğini belirtti.

 

Prof. Dr. Ali Demirsoy

 kimdir?

Türk Biyolog, profesör akademisyen, entomoloji ve entomoloji dalında evrimsel biyoloji uzmanı. Şimdiye kadar 20 takson tanımlamış ve 12 taksona da adı verilmiştir. 1945 yılında, eski adı Gerüşla olan Yuva köyünde (Erzincan) doğdu. Türkiye’nin Caelifera Faunasının taksonomik incelemesi adlı tezle 1974 yılında habilitasyonunu yaptı. Yine bu süre içerisinde Birleşmiş Milletler’in finanse ettiği bir derin deniz araştırmasına katılarak Kuzey Kutbu ve Grönland’da, İzlanda civarında, oseonografik, yavru balık ve deniz akımlarını inceleyen bir bilimsel araştırmaya aktif olarak katıldı. 1984 yılında Alexander von Humboldt bursunu tekrar alarak, Hamburg Üniversitesi Zooloji Enstitüsü’nde Türkiye Faunası ile ilgili araştırmalarına devam etti. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne atandı. 1980-1981 yıllarında Zooloji Bölüm Başkanlığı, 1981-1982 yılları arasında da Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1982 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ders kitabı, araştırma, deneme ve bilimsel roman tarzı çok sayıda kitabı vardır. Özellikle “Yaşamın Temel Kuralları” adlı ders kitabı dizisiyle geniş kitlelere zoolojiyi sevdirdi. Çalışma alanları arasında öncelik taksonomidedir. Türkiye’deki Mantodea, Caelifera, Odonata, Blattodea, Dermeptera, Scorpionidae, Hirundina faunaları üzerine taksonomik çalışmalar ana uzmanlık alanıdır. Ayrıca, doğanın ve çevrenin korunması, genetik ve evrim ile zoocoğrafya da çalışma alanlarının uzanımlarıdır. Özellikle evrim konusunda Türkiye’deki en popüler ve aktif uzmanlardan biridir. Demirsoy’un evrim üzerine olan popüler yayınları evrim teorisine karşı olanlarca da sık sık eleştiri amacıyla kullanılmaktadır.