CHP Eski Milletvekili Süleyman Girgin: “BUNUN HESABI SORULACAK MI?”

CHP geçen dönem milletvekili Süleyman Girgin, Diyarbakır’da geçtiğimiz hafta meydana gelen yangında ölen 15 ve yaralanan 78 kişiyle ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı ve şunları söyledi:

CHP Eski Milletvekili Süleyman Girgin: “BUNUN HESABI SORULACAK MI?”
  • 27 June 2024, Thursday 11:03

 

-Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 kişinin ölümüne, 78 kişinin yaralanmasına ve binlerce hayvanın can vermesine sebep olan yangınların anızdan değil, elektrik hatlarından sızan elektrik ile başladığını doğruladı.

 

-Şimdi bunun hesabı sorulacak mıdır?

 

-Elektrik gibi temel bir kamusal hakkın özelleştirme adı altında peşkeş çekilmesinin bedelini ödüyoruz.

 

-DEDAŞ ve ülke genelindeki diğer dağıtım şirketlerinin sorumluluk alanındaki enerji nakil hatlarının yıllık ve mevsimlik bakımları zamanında yapılmış mıdır? Yapıldıysa kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?

 

-Özelleştirme ile Eksim Holdinge satılan DEDAŞ’ın yangınlardaki ihmalleri bilirkişi raporu ile tesbit edilmişken özelleştirme ile bölgenin ‘özel elektrik tekeli’ haline gelen  DEDAŞ’a cezai müeyyide uygulanacak mıdır?

 

-Orman Genel Müdürlüğü (OGM) şirketleri denetlemek ve uyarmakla yükümlüdür. (OGM) DEDAŞ dahil tüm dağıtım şirketlerini denetlemekte midir?

 

-Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluk alanında enerji nakil hatları nedeniyle kaç orman yangını çıkmıştır.?

 

-Bu yangınlara ilişkin soruşturmalar sonucunda hangi yaptırım kararları alınmıştır?

 

MUĞLA ENERJİ NAKİL HATLARININ DURUMU NEDİR?

 

-Muğla bölgesinde çıkan orman yangınlarının önemli bölümünün elektrik hatlarından kaynaklandığı, hatta trafolardan kaynaklandığı yetkililer tarafından da geçmişte açıklanmıştı.

 

-Muğla’da elektrik dağıtım ve perakende satışına ilişkin işler 15 Ağustos 2008 günü özelleştirilmiştir.

 

-Muğla’daki enerji nakil hatlarının yıllık ve mevsimsel bakımlarının düzenli olarak yapılıp yapılmadığı, gerekli yatırımın yapılıp yapılmadığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından denetlenmekte midir?

 

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMALIDIR.

 

-Orman yangınlarının elektrikte özelleştirme politikaları ile olan ilişkisinin açığa çıkarılması ve özel şirketlerin enerji nakil hatları için gereken bakım ve yenileme işlemini yapıp yapmadığının tespiti için meclis araştırması açılacak mıdır?

 

ÇÖZÜM:

 

-Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, haberleşme, sağlık, çevre, işçi sağlığı ve tüm sanayi sektörlerini doğrudan ilgilendiren stratejik bir piyasa olan enerjinin ucuz, güvenli, sürekli olması ve dışa bağımlı olmaması için kamu eliyle yapılmalıdır.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık