Gümüşdoğa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Harun Gümüşel: “ŞİRKETİMİZ, 2023 YILINDA SEKTÖRDE LİDER KONUMA YÜKSELDİ..”

​​​​​​​1995 yılında Milaslı işadamı Halil Gümüşel tarafından kurulan Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim, İhracat ve İthalat A.Ş. kurulduğu zamandan bu yana önce balık yemi, sonradan da balık üretimine başladı ve her yıl ciddi büyüme sıçramaları göstererek, ISO 500, Türkiye’nin  En Büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde geçen yıl 94. Sıraya, bu yıl ise 76. Sıraya yükselerek, aynı zamanda Milas ve Muğla’nın en büyüğü oldu.

Gümüşdoğa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Harun Gümüşel: “ŞİRKETİMİZ, 2023 YILINDA SEKTÖRDE LİDER KONUMA YÜKSELDİ..”

Konuyla ilgili olarak Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim, İhracat ve İthalat A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Harun Gümüşel’le bir söyleşi gerçekleştirdik.

ÖNDER - Sayın Gümüşel, Gümüşdoğa Su Ürünleri, kurulduğundan bu yana her yıl büyüyerek, su ürünleri sektörünün en büyüğü konumuna geldi. Ayrıca İstanbul Sanayi Odası’nın İSO 2023 en büyük 500 firma sıralamasında da geçen yılki 94. Konumundan 76’ncı Sıraya yükseldi.

Bize firmanızın gelişim seyri ve gelecekte yapmak istediklerinizle ilgili neler söylemek istersiniz?

Mustafa Harun GÜMÜŞEL – “Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim, İhracat ve İthalat A.Ş., 1995 yılında Muğla ilinin Milas ilçesinde iş insanı Halil Gümüşel tarafından kurulmuştur ve bir aile şirketi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Şirketimiz, yörede giderek artmaya başlayan kültür balığı üretim tesislerinin balık yemi ihtiyacını karşılamak amacıyla başladığı bu yolculukta zamanla balık üretimine de girmiş ve kısa süre içinde balık yemi üretiminin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen balık üreticisi ve su ürünleri ihracatçısı konumuna erişmiştir.

Yıllar içinde sektörde kazandığı büyük bilgi birikimi ve tecrübe ile şirketimiz Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde balık üretim tesisleri oluşturmuştur. Uzman kadrosu ile bu tesislerde levrek, çipura, alabalık, Türk somonu ve granyöz yetiştirmeye başlayan şirketimiz yetiştirdiği su ürünlerini yine kendi tesislerinde işledikten sonra hem Türk üreticisine sunmakta ve hem de dünyada 50’den çok ülkeye ihraç etmektedir.

Kendi alanında uzman ve deneyimli üç binden çok çalışanıyla istihdama da büyük katkı sağlayan şirketimiz 2023 yılı verilerine göre Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında 76. sırada yer almaktadır.

Şirketimiz alabalık üretiminde Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın da lider üreticisi konumundadır. Levrek ve çipura üretiminde ise gerek ülkemizde gerekse de Avrupa’da ilk sıralarda yer almaktadır.

Şirketimizin ürettiği levrek ve çipura balıklarının yaklaşık yüzde 70’i, alabalıkların ise yüzde 90’lık bölümü işlenerek yurt dışına ihraç edilmektedir. Ülkemizde üretilip ihraç edilen işlenmiş alabalığın yüzde 55’i şirketimiz tarafından karşılanmakta ve 60 dolayındaki ülkeye gönderilmektedir.

Şirketimiz, 2023 yılında döviz gelirlerini ihracata bağlı olarak arttırarak sektörde lider konumuna yükselmiştir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe birinci firma olurken, genel sıralamada 14 basamak yükselerek Türkiye’de en çok ihracat yapan 75. firma, Muğla’da en çok ihracat yapan birinci firma olmayı başardı.

Ukrayna ve Rusya arasındaki olumsuz durumdan her ne kadar sektörde bazı olumsuzluklar yaşanıyor olsa da firmamız, istikrarlı üretim ve pazarlama stratejisi ile yoluna başarıyla devam etmektedir.

Sektörümüz öncelikle Avrupa ve diğer ülkelere protein kaynağı tedarik etmesi ve önemli miktarda döviz girişi sağlaması nedeniyle ülkemiz için çok önemli bir konumdadır. Bu nedenle gerek devlet politikalarının gerekse diğer oyuncuların son derece dikkatli olması, insana ve doğaya saygıyı elden bırakmadan gelişmeye devam etmesi gerekmektedir.

Sürdürülebilirlik konusunda da şirketimiz önemli çalışmalar yapmaktadır. Örneğin Ankara bölgesinde kendi öz tüketimimize yönelik olarak güneş enerjisi üretim santrali kurmaktayız. Daha yeşil bir doğa için karbon salınımını azaltıcı şekilde tüm taşıtlarımızı elektrikli taşıtlara çevirmekteyiz. Şirketimizin doğaya duyarlı bu girişimlerinin tüm üreticilerimize ve ihracatçılarımıza örnek olmasını umuyoruz.

2024 yılında istikrarlı bir şekilde devam ederek ihracat ve döviz girdilerimizi arttıracağız. Bunun yanı sıra yeni ürünler üretmek için Ar-Ge ve teknoloji alanında yenilikler yapacağız.

Sektörde emin adımlarla büyüyerek gelişen şirketimizin üretimdeki temel ilkesi kaliteli, çevreye saygılı ve sürdürülebilir üretimdir. Şirket olarak her zaman asla vazgeçmeyeceğimiz ilkemiz, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermek olacaktır.”

“Kendi alanında uzman ve deneyimli üç binden çok çalışanıyla istihdama da büyük katkı sağlayan şirketimiz 2023 yılı verilerine göre Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında 76’ncı sırada yer almaktadır.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık