CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’dan, TÜİK Enflasyon Sepetinin Zorunlu Olarak Açıklanmasını Sağlayacak Teklif!
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mahkeme kararlarına rağmen açıklamaktan kaçtığı ‘enflasyon sepeti’ nin her ay zorunlu olarak açıklanmasını sağlayacak Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Teklifle ilgili açıklama yapan CHP’li Uzun: “Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır.
Bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplayan TÜİK başta enflasyon olmak üzere, işsizlik oranları, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistikleri derler ve bu derlemelere dair açıklamalar yapar.
TÜİK’in yapmış olduğu araştırmalar ve sonuçları başta hükümet olmak üzere, kamu kurumları, üniversiteler, basın yayın organları, araştırmacılar ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi birçok kurum, kuruluş ve şahıslar tarafından referans alınmaktadır.
Bu verilerin en önemlilerinden biri milyonlarca emekçi ve emeklinin ücret artışına yansıyan oranları da belirlediği için şüphesiz enflasyon verileridir. Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’ne göre TÜİK, her ay Tüketici Fiyat Endeksi’ni (Enflasyon) açıklamaktadır. En son 2 Nisan 2025 Tarihinde yapılan açıklama ile TÜFE'deki değişim 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %2,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,06, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %51,26 olarak belirlenmiştir.
TÜİK dışında birçok kurum ve kuruluş da enflasyon verilerini kendi çalışmaları sonunda açıklamaktadır. Bunlardan biri de akademisyen ve ekonomi uzmanlarından oluşan Enflasyon Araştırma Grubudur. Buna göre ENAG’ın TÜİK’le aynı günde açıkladığı son TÜFE Oranları Mart ayında bir önceki aya göre %3,91, bir önceki yılın aynı ayına göre %75,20’dir.
Her iki araştırmanın arasındaki yüksek fark yıllardır devam etmekte ve vatandaşların yaşadığı enflasyon ile açıklanan oranlar arasındaki farklılık TÜİK’e dolayısı ile devlete olan güveni zedelemektedir. Bu oranlardaki farklılıklar sadece güveni zedelemediği gibi milyonlarca emekli ve emekçinin alacağı ücretleri de eritmektedir.
Bu farklılıkların altında yatan en önemli neden araştırmaya temel olan madde sepetinde yer alan kalemlerdir. Üstelik TÜİK, 409 ürünün aylık fiyat değişimlerini gösteren ve enflasyon sepeti olarak bilinen “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunu yargı kararlarına rağmen dahi uzun süredir açıklamamaktadır. Bu da beraberinde yapılan araştırmanın güvenilirliğini zedelemekte ve açıklanan enflasyon oranlarının doğruluğuna dair şüpheleri artırmaktadır.
Sonucu milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren, TÜİK ve devletimize dair güvenin sarsılmasına neden olan, enflasyon oranlarının belirlenmesine kaynak olan madde sepeti ve ortalama madde fiyatı tablosunun şeffaf bir şekilde her ay açıklanmasının kanunla düzenlenerek zorunlu hale getirilmesi yaşanan ve yaşanacak güvensizliklerin ve maaşları bu orana göre belirlenen milyonlarca insanın kayıpların önüne geçecektir.” Dedi.





