Milas’ta “Sıbyan Mektebi” açılıyor
Önder Haber/Adem Kankaynar

Yapım çalışmaları hızla sürdürülen ‘Eğitim Kampüsü’ başta olmak üzere ilçemizde eğitimin gündemindeki konularla ilgili açıklamalarda bulunan Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas Şehit Murat İnci Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde açılacak 7 ana sınıfından ikisinin, İlçe Müftülüğü ile işbirliği içerisinde, dini eğitimin de verileceği ‘Sıbyan Mektebi’ denilen sınıflar olacağını açıkladı …
Milas’ın okul sorununa köklü çözüm için başlatılan proje kapsamında Eğitim Kampüsü’nde çalışmalar hızla devam ediyor. Önümüzdeki eğitim - öğretim yılında faaliyete geçecek 3 ayrı okul binasının inşaatı devam ederken, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, okulların hizmete girmesiyle Milas’ın, gelecek 30 - 40 yıllık bina sorununun ortadan kalkacağını söyledi.
İlçemizde, ‘Eğitim Kampüsü’ olarak adlandırılan alanda devam eden inşaat çalışmalarında gelinen son noktayı görüştüğümüz Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, kampüsün bütünüyle faaliyete geçtiğinde, ilçemizde okul sorunu diye bir şeyin kalmayacağını ve her yıl artan nüfus yoğunluğu da hesaba katıldığında gelecek 30 - 40 yıldaki ihtiyacının karşılanacağını söyledi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Bal; “Şu anda orada bir 24 derslik bir de 16 derslik okul inşaatı devam ediyor. Tamamlandığında 24 derslik okula Kız Meslek Lisesi geçecek. Zaten bu okulun ihalesi yapıldı ve gelecek yıl Haziran ayında tamamlanacak. 16 derslik okula da Endüstri Meslek Lisesi’nin bir bölümü geçecek. Buna uygun atölyeler de bu projenin içerisinde yer alıyor. Bu projenin de önümüzdeki yılın sonuna doğru bitirilmesi planlanıyor. Bu eğitim kampüsü için 33 milyon lira ödenek çıktı. Bu ödeneğin içinde de yine 24 derslik bir başka okul, 6 adet atölye ve 200 öğrenci kapasiteli bir öğrenci yurdu yapılacak.
Yapılacak üçüncü okula ise büyük bir olasılıkla Fen Lisesi geçecek. Çünkü planlamalar bu doğrultuda. Farklı ve acil bir gelişme olmadığı sürece bu planlama hayata geçirilecek. Çünkü Semiha Altunkan’ın bulunduğu bölgede bizim her yıl % 21’lik, Cumhuriyet’te ise % 19’luk bir artışımız söz konusu. Bu nedenle şu andaki Fen Lisesi’nin bulunduğu okulu ortaokul yaparsak en azından o bölgenin ilk ve ortaokul sorunu kökten çözülmüş olur. Problemli bölge olarak bir tek Cumhuriyet kalır. O bölgeye de bu arada bir ilkokul yapabilirsek, oradaki sorunu da uzun yıllar çözmüş oluruz.
Bu durumda yeni yapılan eğitim kampüsü alanına mevcut yapılacak olanların yanı sıra bir lise daha yapabilirsek, inanın Milas’ın gelecek 30 - 40 yıllık okul problemi ortadan kalkmış olur” diyerek, ilçe merkezinde yaşanan yoğunluğun sona ereceğini belirtti.
Herkes kendi mahallesinde okusa …
Türkiye’nin birçok yerinde 30 kişilik hatta daha kalabalık sınıflarda eğitim yapıldığı, buna rağmen birçok yerde ikili eğitim - öğretimin devam ettiğini belirten Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal; “Milas’ta ise bu sayı yarı yarıya hatta daha da aşağılardadır. Örneğin Gümüşlük, Dr. Mete Ersoy, Atatürk, Fatih ve Zekeriya Gümüşkesen’de öğrenci sayılarımız oldukça az. En kalabalık olan Fatih’te öğrenci sayısı 13 iken diğerlerinde 9 - 10 kişilik sınıflarda eğitim - öğretim yapılıyor. Zekeriya Gümüşkesen’de 9 sınıfımız, yani okulun bir katı boş. Yani Sakarya hariç bütün okullarda öğrenci sayımız oldukça düşük. Merkez’de ise önümüzdeki yıl okula başlayacak 120 öğrenci hesaba katıldığında her sınıf 20 öğrenciden oluşacak. Herkes kendi mahallesinde okusa, Milas’ın hiçbir sıkıntısı olmayacak” dedi.
Eski Tekel binası için 5 milyon lira ödenek talep edildi …
Geçmiş yıllarda kapatılan ve mevcut Kız Meslek Lisesi’ne tahsis edilen ancak binanın sağlam olmadığı gerekçesiyle hakkında yıkım kararı bulunan eski Tekel binası için de 5 milyon lira ödenek talep edildiğini ve bu talebin de olumlu karşılandığını belirten Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal; “Şu an o bina için iki farklı görüş var. Birincisi tamamen yıkılıp yeniden inşa edilmesi, diğeri ise mevcut binanın tadilat yapılarak hizmete açılması... Şahsen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bizler binanın yıkılarak yeniden yapılması taraftarıyız ancak bakanlık yetkililerinin de incelemeleri sürüyor. O binayı da bir eğitim kurumuna dönüştürebilirsek, ilçede önemli bir sorun olarak görülen bina sorunu tamamen ortadan kalkmış olur” dedi.
Öğretmen sayısı yeterli …
İlçemiz genelindeki okullarda büyük ölçüde öğretmen açığının bulunmadığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Bal, bu konuda da şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl da bu konuda çok önemli bir sorun yaşamadık. Elbette tayin döneminde birileri gidecek, yerine başkaları gelecek. Şu anda havuzda bekleyen 30 civarında öğretmenimiz bulunuyor. Dolayısıyla ilçe merkezinde veya mahallelerdeki okullarımızda öğretmen mevcudumuz yeterli.”
Milas’ta ilk kez ‘Sıbyan Mektebi’ açılacak …
İlçe merkezindeki okullarda bugüne kadar hizmet veren anaokullarının bazılarının kapatılarak en yakındaki diğer okullara kaydırılacağını söyleyen Bal; “Örneğin Gümüşlük’teki anaokulu 4 sınıf olacak ve sabah-akşam 8 tane olarak devam edecek. Dr. Mete Ersoy’daki 4 ana sınıfını da kapatıyoruz ve oradaki öğrenciler Havva Ersoy’a gidecek. Bu arada, Şehit Murat İnci’de 7 tane ana sınıfı açılacak. Bunun iki tanesi İlçe Müftülüğü ile işbirliği içerisinde, dini eğitimin de verileceği, ‘Sıbyan Mektebi’ dediğimiz sınıflar olacak. Bu çalışmada öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında müftülükten gelecek. İsteyen veli çocuğunu oraya verir, isteyen normal okula gönderir. Tercih tamamen vatandaşa aittir.
Milas’ta ilk kez özel bireylerimiz için de sınıflar açılacak. Bugüne kadar 2 - 3 metrelik odalarda, merdiven altları dediğimiz kötü şartlarda eğitim görmelerini açıkça içimize sindiremiyoruz. Dolayısıyla bu çocuklarımızın da daha düzgün şartlarda eğitim görmeleri için Şehit Murat İnci’de sınıflar açılacak” dedi.





