Obezite: Yaşam kalitemizi düşüren kronik bir ‘hastalık’!
ÖNDER Haber -

22 Mayıs Dünya Obezite Günü dolayısıyla Milas Toplum Sağlığı Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, dünya genelinde hızla artan obezitenin (şişmanlık) insanların yaşam kalitesini azaltan çok faktörlü kronik bir ‘hastalık’ olduğu belirtilerek, “İnsan ömrünün çok uzun olmadığı dönemlerde obezite; güç, refah ve sağlık göstergesi iken, günümüzde tedavi edilmesi gereken bir hastalık, bir halk sağlığı problemi olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Tüm dünyada fazla kiloluluğun ve obezitenin sıklığı giderek artmakta olup obezite sıklığı 1980’den beri iki katından daha fazla artmıştır. Obezite 21. yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorunudur” denildi.
Milas Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Barış Akıncılar imzasıyla yapılan ve obezitenin, dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde giderek artış gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada daha sonra şu bilgi, uyarı ve çağrılara yer verildi:
Obezite, diyabet ve diğer birçok kronik hastalık için önemli bir risk faktörüdür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre fazla kiloluluk ve obezite, Avrupa’daki yetişkinlerde Tip 2 diyabet vakalarının % 80’inden, iskemik kalp hastalıklarının % 35’inden ve hipertansiyonun % 55’inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır.
Obezite ile mücadelede DSÖ başta olmak üzere pekçok uluslararası kuruluş, tüm dünyada beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkların yerleştirilmesi ve hareketli yaşam biçiminin benimsenmesi konularında çeşitli programlar geliştirerek öncülük etmektedirler. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”nın amacı, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, çocuklarımızı ve gençlerimizi etkileyen bu hastalıkla etkin şekilde mücadele etmek, toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırarak bireylerin yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltmaktır.
Tüm maddi manevi kayıpları önlemenin en önemli yolu obeziteyi önlemektir. Bu amaçla obezite ile mücadele, anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle, günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, gerek önleme gerekse tedavide önem taşımaktadır.





