- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 16 February 2019, Saturday 8:11
- 2861 kez okundu
Korkut BORATAV / sol.org.tr
Maduro rejimi dirense de, çökse de Venezuela’yı tartışmayı sürdüreceğiz. Ayrıntılı çözümlemeleri uzmanlara bırakırız. Bilgi kirlenmesini, bilgi yetersizliğini telâfi de önem taşır.
Ben de ulaştığım bazı bilgileri okurlarımla paylaşmak istedim.
Obama, Chavez ve Nobel Barış Ödülü
Amerika Devletler Örgütü’nün 18 Nisan 2009’da Trinidad’daki zirve toplantısında Hugo Chavez, Obama ile el sıkıştıktan sonra kendisine Eduardo Galeano’nun Latin Amerika’nın Kesik Damarları kitabını hediye eder. Obama kitabı teşekkür ederek alır ve daha sonra gazetecilere,“Chavez’in yazdığı bir kitap sanmıştım; bir kitabımı kendisine armağan etmeyi de düşünmüştüm…” der.
Bu zirve, Obama’nın (Chavez dışında) Küba ile de ilişkileri “normalleştirme” sürecinin ilk aşamalarından biri oldu.
Altı ay sonra 2009 Nobel Barış Ödülü, belki bu jestlerin de katkısıyla “uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirmedeki olağanüstü çabaları” gerekçesiyle Obama’ya verilecektir.
Ne var ki, Nobel Barış Komitesi’nin o tarihteki sekreteri Geir Lundstedt, sonraki yıllarda Obama’ya “bir haller olduğunu” fark edecek; 2015’te emekli olduktan sonra yayımlanan anılarında bu ödülden pişmanlık duyduğunu itiraf edecekti. Lundstedt’i pişmanlığa sürükleyen “Obama’nın marifetleri” arasında ikisini tahmin etmek güç değil.
Birincisi, “barış ödülünden iki yıla sonra Libya’ya karşı başlatılan ve Muammer Kaddafi’nin linç edilmesine yol açan emperyalist saldırının mimarlığı…
Obama’nın “barış-karşıtı marifetleri”nden ikincisi ise, Mart 2015’te “ABD’nin ulusal güvenliğine olağanüstü tehditleri” nedeni ile Venezuela’ya karşı ağır ekonomik yaptırımları başlatma kararı oldu.
Venezuela’ya ekonomik yaptırımlar
“Venezuela’nın ABD ulusal güvenliğine olağanüstü tehditleri…” nereden çıktı?
Otuz milyonluk bir ülke… Nükleer enerji çalışmaları yok. Silahlı kuvvetleri, komşusu Kolombiya ordusunun yarısına dahi ulaşamıyor.
“ABD’nin güvenliğini tehdit…” uydurma bir iddiadır. Obama’nın başlattığı ve giderek ağırlaşan ekonomik yaptırımlar, “ABD’nin güvenliği” gerekçesiyle değil; Venezuela’da önce toplumsal çöküntü, sonra da “rejim değişikliği” yaratmayı hedeflemektedir.
Yaptırımların gerçek amacı Venezuela sorunlarını inceleyen bir makalede, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin ağzından açıklanıyor: “Finansal yaptırımlar [ve yarattığı] baskı kampanyası sonuç vermekte;… Venezuela’da topluca ekonomik çöküntüye yol açmaktadır… Bu stratejimizi Venezuelalılara uygulamayı sürdüreceğiz.” (Monthly Review, 1 Haziran 2018. Yazarlar: A.Felicien, C.Schiavoni ve L.Romero).
Nitekim, 2017’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin bir görevlisi olarak Venezuela’daki durumu inceleyen Alfred De Zaya, Konsey’e sunduğu raporda, ABD’nin ekonomik yaptırımlarının Venezuelalı yoksulların gıdaya, ilaca ulaşımını engellediğini; ölümlere yol açtığını vurguladı ve “insanlığa karşı suçlar oluşturduğu gerekçesi” ile Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması gerektiğini önerdi. Ne var ki, ABD’nin ağırlığı, bu raporun BM Konseyi gündemine alınmasını; kamuoyuna açıklanmasını önleyecektir.
Geçen yıl görevinden ayrılan De Zaya, bu deneyimlerini The Independent’ta yayımladı (28 Ocak 2019). Trump’in 23 Ocak 2019’da doğrudan doğruya Venezuela petro gelirlerini hedefleyen ek yaptırımları, ABD’nin bu ülkede işlediği “insanlığa karşı suçları” bir adım daha ileri taşımaktadır.
Beyan yoluyla başkanlık…
Maduro ile kavgalı olan Venezuela Ulusal Meclisi’nin başkanlık makamı dört parti arasında rotasyonla değişirmiş. Rotasyon sırası kendisine gelen milletvekili Juan Guaido, 21 Ocak 2019’da (“geçici” sıfatını da ekleyerek) kendisini Venezuela Başkanı olarak ilan etti.
Latin Amerika’yı yakından izleyen bir yazar (Mark Weisbrot), bu tuhaf olaya şu soru ile dikkat çekiyor:“Rusya, Çin ve Kuzey Kore, Nancy Pelosi’yi ABD başkanı olarak tanıdıklarını beyan etseler, Amerikalılar bunu kabul eder mi? (Center for Economic and Policy Research, 31 Ocak 2019).
Kıdemli ve Trump muhalifi bir siyasetçi olan Nancy Pelosi’nin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olduğunu ve bu türden bir iddiası olmadığını hatırlatalım. Olamaz; çünkü kendisini hiç beğenmese bile, Trump’ın meşru bir seçim sonunda Başkanlık mevkiine geçtiğini bilmektedir.
Venezuela’da ise, Mayıs 2018’deki seçimi kazanan Maduro, 10 Ocak 2019’da yemin ederek ikinci Başkanlık dönemini başlatmıştı. On bir gün sonra da “beyan yoluyla bir başkan daha” ortaya çıkıyor.
Nasıl açıklanabilir? Weisbrot, bu tuhaf durumun gerçek nedenini hemen açıklıyor: “Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a göre, Venezuela başkanını ABD seçmelidir. Bu densizler, bu tasarımı hayata geçirmek görevine de bir savaş suçlusu olarak yargılanması gereken Elliot Abrams’ı getirdiler.” (Elliot Abrams, 1980’li yıllarda Reagan yönetimi sırasında Orta Amerika’daki gerici iktidarların solcu çetelerle mücadele vesilesiyle yürüttüğü kanlı kıyımların planlayıcısı olarak ün yapmıştı.)
Özetle, Juan Guaido, Aralık 2018’de Washington’a uçmuş; Weisbrot’un yazısında adı geçen “büyüklerden” görev talimatını almış; Venezuela’ya dönmüş ve başkanlığını ilan etmiştir.
Bu sırada darbecilerden John Bolton, Fox News’a demeç veriyor: “Amerikan petrol şirketleri Venezuela petrolüne yatırım yaparsa ABD ekonomik olarak da kazançlı çıkar.”
Yeniyetme başkan Guaido da geçilmeden yanıtlıyor:“Venezuela’nın dev petrol sektörünü özel yatırıma açma planlarımız hazırdır…”
Trump’ın iki gün içinde aynı şahsı Venezuela Başkanı olarak tanıdığını duyduk. Ardından Latin Amerika’nın sağcı hükümetleri Trump’ı izledi. AB’nin “patronları” (İtalya hariç) Maduro’ya sekiz günlük “erken seçim” ültimatomu verdi; süre dolunca da Guaido’ya açık destek verdi.
Türkiye, bu kervana katılmadı. Bugünkü Cumhurbaşkanı, altı yıl önce Fas gezisinde iken TBMM Başkanı’nın “aykırı” demeçlerini hatırlamış olduğu için mi? Nedeni bir yana, doğru tepki göstermiştir.
Başkan Maduro’nun meşruiyeti…
Darbelere usulen vesile gerekir; bu sefer de icat edilmiştir: Maduro’nun diktatörlüğü; başkanlığının meşruiyet taşımaması…
Venezuela’yı büyük Batı basınından izleyenler, buralarda da benzer teraneleri tekrarlıyor. “İnsan hakları emperyalizmi” doktrinini icat eden değil; ama pazarlayan Batı basınıdır. Venezuela darbesini bugün destekleyenNew York Times’ın geçmiş sicili tarandı ve gazete yönetiminin 1950 sonrasında Latin Amerika’da gerçekleşen on iki darbeden onuna açık; ikisine ise yarım-yamalak destek verdiği belirlendi.
Hugo Chavez’in Bolivarcı devrim diye adlandırdığı dönüşümün demokrasi bilançosu bu yazının konusu değil. Sadece, bu dönüşüm içinde temsilî demokrasi kurumlarının yanı sıra, halk meclisleri gibi doğrudan demokrasi biçimlerinin de geliştiğine işaret edeyim. Bu yapılaşma, burjuva muhalefeti tarafından daima anti-demokratik olarak suçlandı.
Temsilî demokrasi ölçütleri konusunda ise, Pete Dolack’ın CounterPunch’ta, “Venezuela Yalanlarını Ayıklamak” başlıklı yazısındaki (1 Şubat 2019) bilgileri aktarıyorum:
Chavez, beş kere Başkanlık seçimini kazandı; oyları yüzde 55’in altına düşmedi. Başkanlığı boyunca (muhalefet tarafından önerilen referandumlar dahil) 17 seçim ve halk oylamasının 16’sından (bizzat veya Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi -VBSP- olarak) galip çıktı. Eski ABD Başkanı Jimmy Carter’in kurduğu Carter Merkezi, Venezuela seçimlerini “dünyanın en iyisi” olarak nitelendirmişti.
2013’te Chavez’in ölümünden sonra Maduro, iki kere başkanlık seçimini kazandı. Burjuva muhalefetinin tek başarısı, 2015 Ulusal Meclis seçimlerinde gerçekleşti. Çoğunluğu kazanamadılar; ama Chavez’cileri azınlığa düşürdüler. Yasama (Meclis) ve yürütme (Başkanlık) erklerinin farklı siyasî partilerce denetilmesine başkanlık sistemlerinde sık rastlanır.
2017’de halk meclislerinin ve meslek örgütlerinin ağırlık taşıdığı bir seçimle yeni bir anayasa hazırlığını üstlenen Kurucu Meclis oluşturuldu. Bu seçimleri ve 2017-2018’deki belediye başkanları ve yerel yönetim seçimlerini de VBSP kazandı.
Bu seçimlerin tümü ve 2018 Başkanlık seçimleri tüm muhalefet partilerine açık tutulmuştu. Burjuva muhalefeti, iç anlaşmazlıklar nedeniyle Maduro döneminin seçimlerine tek liste ile giremedi veya boykota gitti. Mayıs 2018’de seçmenlerin yüzde 46 katılımıyla gerçekleşen başkanlık seçimlerini Maduro yüzde 68’lik oyla kazandı. Geride kalan oylar iki muhalif aday (Falcon ve Bertucci) arasında paylaşıldı.
Maduro, bu seçim için Birleşmiş Milletler’den (BM’den) gözlemci talep etti. Burjuva muhalefeti ise, Seçim Komisyonu’na güvensizlik ve bazı adayların engellendiği gerekçesiyle BM gözlemcilerini istemedi (Reuters, 12 Mart 2018).
Son bir bilgi daha: Darbe girişimi sonrasında Maduro, Ulusal Meclis seçimlerini bir yıl önceye (2019’a) kaydırmayı önerdi. Yeni “başkan” ise, “ben Ulusal Meclis’in değil, Maduro’nun değişmesini istiyorum” gerekçesiyle bu öneriyi reddetti. Zira, rejim değiştirme hedefine seçimlerle değil, “olası savaş suçlusu” Elliot Abrams’ın yöntemleri ile ulaşılması tasarlanmaktadır.
***
Bu yazı, Venezuela halkının çektiklerine çeşitli biçimlerde katkı yapmış olan Maduro’yu savunmak amacıyla değil, bu darbe girişimiyle çürümüşlüğünü bir kez daha kanıtlayan emperyalizmin sahtekârlığını, iki yüzlülüğünü teşhir etmek için kaleme alındı.
-
06.03.2024 MİLASTA YENİ NESİL ÜRETEN BELEDİYECİLİK
-
23.10.2021 Niyazi Yalçınkaya'ya
-
02.08.2021 'Pabuççu muştası' ya da fonculuk üzerine
-
31.07.2021 Güney Afrika’da ayaklanma nasıl yorumlanmalı?
-
30.07.2021 Sorunlar, öncelikler, saplantılar, Kıbrıs ve diplomasiye dair
-
27.07.2021 “Politik Oblomov'luk: Orta sınıf muhalifliği
-
26.07.2021 Küresel İktisadi Tarihçe
-
17.07.2021 Büyüyen sınıf çelişkileri
-
16.07.2021 MİLAS BELEDİYE BAŞKANLIĞI' NDAN NUTUK ARMAĞANI
-
15.07.2021 Kadim içecek limonata
-
13.07.2021 Çin Komünist Partisi’nin 100’ncü yıldönümü
-
09.07.2021 Irkçılığın yeni yüzü: Yahudi düşmanlığının yerini mülteci düşmanlığı mı aldı?
-
09.07.2021 Keyfilik!
-
08.07.2021 Çökme, çöküş, çıkış
-
07.07.2021 Ağlıyor hayat…
-
06.07.2021 Faşizm sonrasında ekonomik seçenekler
-
05.07.2021 AKP: Yükselişi ve tükenişi (II)
-
08.04.2021 Gerçek gündem nedir?
-
07.04.2021 Çürüme, çöküş, ahlak, adalet
-
06.04.2021 Merkez Bankası Operasyonu: Niçin?
-
31.03.2021 İktidarın toplumsal/ekonomik maliyeti
-
30.03.2021 Bir kararnamelik muhalefet!
-
29.03.2021 SABRIN SONU…
-
27.03.2021 DEVRAN DÖNSÜN SARIKEÇİLİLER YÜRÜSÜN
-
26.03.2021 Gece yarısı kararnamelerindeki Türkiye
-
25.03.2021 AB dağılıyor: Küresel ekonomik savaş insanlığın geleceğini tehdit ediyor
-
24.03.2021 Ekonomide fırtına günleri
-
23.11.2020 GECE YAĞMUR KOKUYOR
-
24.06.2020 Krizde para, maliye politikaları ve Türkiye
-
11.06.2020 Eğilimleri mutlaklaştırmak
-
01.06.2020 19 Mayıs 1919-2020
-
28.05.2020 İki yıl içinde ikinci döviz krizi
-
01.05.2020 AF NEDİR?
-
08.01.2020 BİR DENİZCİ GÖZÜYLE KANAL ISTANBUL
-
30.10.2019 Ekonomik-mali açmazlar çoğalırken
-
22.10.2019 Ekvador’da 'IMF ayaklanması'
-
15.10.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (13) / Seven NİŞANYAN – Müjde NİŞANYAN HERKESİN BİLMEDİĞİ OLAĞANÜSTÜ YERLER
-
14.10.2019 “Monşerlerden” fikir alınsaydı Türkiye bu durumda olmazdı
-
11.10.2019 Sömürü oranları ve dünya ticareti: Bugün, kırk yıl once
-
09.10.2019 Gerçeklere direnmek
-
08.10.2019 Hasan ÖZGEN - “IŞIK ÜLKESİ” MİLAS
-
07.10.2019 TWEEN TEHLİKESİNİN FARKINDA MIYIZ?
-
03.10.2019 DÜNYANIN YUVARLAK OLDUĞUNU BİLMEYENLER DÜNYAYI MI YÖNETİYOR?
-
27.09.2019 Emekten yana program?
-
24.09.2019 Artık AKP’yi ayakta sadece o yapı tutuyor
-
24.09.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (10) Aynur DURUKAN BALAT, İLYAS BEY CAMİİ
-
17.09.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (9) / MİLAS KİTABELERİ
-
10.09.2019 CHP 100 yaşında
-
10.09.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (8) - KARTPOSTALLARDAKİ MİLAS’LAR
-
09.09.2019 Son kırk yılın dönüm noktaları
-
04.09.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (7) - SELÇUK EREZ İSTANKÖYALTI BODRUM
-
21.08.2019 Müdahale gecikmedi
-
21.08.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (6) ERHAN GÜNAY - YARIM ASIR ÖTESİNDEN GEÇMİŞTE MİLAS
-
20.08.2019 BİR REKTÖR ÜNİVERSİTE ADINA BİLDİRİ YAYINLAYAMAZ
-
20.08.2019 Kara Elmas, Kara Zeytin, Kara Yazı
-
15.08.2019 Tarım üreticisi ve işçisi perişan
-
07.08.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (5) MEHMET GÜNSÜR CAIQUE / HİKAYELER
-
07.08.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (4) BİR DÖNEMİN VALİSİ
-
06.08.2019 IMF Ekvador’da
-
03.08.2019 Onbirinci Plan tarım için ne öngörüyor?
-
31.07.2019 BİR DÖNEMİN VALİSİ
-
30.07.2019 Dış finansman sorunları
-
29.07.2019 HUKUK TANIMAZLIKTA EL ARTTIRMAK / KIYILARI ŞİRKET GİBİ YÖNETMEK
-
26.07.2019 BU DURUMDAN UTANIYORUM
-
25.07.2019 Medrese dönemi
-
24.07.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (3)
-
22.07.2019 Düzelen cari denge: İyi mi? Kötü mü?
-
20.07.2019 BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA
-
17.07.2019 Temmuz günlükleri
-
17.07.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (2)
-
15.07.2019 Türkiye’nin kredi puanları: Kimler düşürüyor? Niçin?
-
13.07.2019 MİNİMALİZM
-
12.07.2019 TORUNLARININ GELİRİNİ YİYİP MÜREFFEH YAŞIYORUZ DİYEN GAFİLLER
-
10.07.2019 Reis ve damadı haksız mı yani?
-
09.07.2019 KABİLELEŞMEK
-
08.07.2019 Ekonomik bunalımın seyri
-
04.07.2019 Kaybın telafisi yok
-
01.07.2019 İstanbul seçimi: Sıradan gözlemler
-
27.06.2019 CUMHURİYETE KARŞI İHANET MİADINI DOLDURMAK ÜZERE
-
26.06.2019 Seçim sonrası
-
22.06.2019 Yeni 'Arap Baharı' ve kadınlar
-
19.06.2019 Bir nesil harcanırken
-
19.06.2019 Yerelde ekolojik özerklik
-
17.06.2019 Suriye’de tehlikeli tuzaklara devam…
-
14.06.2019 YANLIŞ BİLGİLER PASLI ÇİVİLER GİBİDİR, ÇIKARILMASI ÇOK ZORDUR...
-
12.06.2019 Sorunlu siyaset
-
10.06.2019 Hindistan’da seçim: Faşizme doğru bir adım
-
08.06.2019 Ekonomi nasıl küçülüyor?
-
30.05.2019 GEÇMİŞE DÖNÜŞ
-
28.05.2019 AKP’NİN BU YALANLARINA İNANMAK, ÜLKEYİ EMPERYALİSTLERE TESLİM ETMEKTİR
-
22.05.2019 ÖRNEK BİR OLAY…
-
16.05.2019 Venezuela Darbesi
-
15.05.2019 Dış politikada yeni kaymalar mı?
-
09.05.2019 Önümüzdeki Nesil Sıkıntılı Dönemler Yaşayacak
-
06.05.2019 Şermin Narwani Suriye’yi anlatıyor
-
02.05.2019 Sermayenin sesi fazla yükseliyor
-
29.04.2019 Dış politikada yol ayrımı
-
27.04.2019 Hindistan seçime giderken
-
26.04.2019 Mazbata mazbata olalı böyle çile görmemişti!
-
23.04.2019 Berat Albayrak’ın 'Reform' programı
-
17.04.2019 Kırılmalar
-
15.04.2019 IMF’nin Nisan Raporu’nda Türkiye
-
11.04.2019 Bitirilemeyen yerel seçimler...
-
08.04.2019 Seçim sonrasında birkaç tespit
-
02.04.2019 Yerel seçim sonuçları üzerine
-
02.04.2019 Donald Trump ve diğerleri
-
01.04.2019 Rejimin niteliği yeniden
-
29.03.2019 Yerel seçimlerde uğraklar: 1989, 2009, 2019
-
26.03.2019 Emperyalizm Venezuela’da
-
25.03.2019 IMF Arjantin’de
-
18.03.2019 Ocak 2019’da Ekonomi
-
13.03.2019 Tarımdaki teslimiyet tersine çevrilmelidir
-
05.03.2019 SAMİMİYET
-
04.03.2019 2018’de ödemeler dengesi
-
28.02.2019 Yerel seçimler üzerine
-
25.02.2019 Devlet manavlık yapar mı?
-
21.02.2019 “Aslan, ceylan, sırtlan, zebra yan yana koşuyorsa orman yanıyor demektir”
-
18.02.2019 GÜVENMEK
-
14.02.2019 TEK BAŞINA NE KADAR MUTLUSUN?
-
07.02.2019 Çeyrek yasama dönemi
-
05.02.2019 PAYLAŞMAK
-
31.01.2019 Siyasetin sefaleti
-
29.01.2019 ABD’de sosyalizm canlanıyor
-
28.01.2019 BİR KIŞ GÜNÜ KIYIKIŞLACIK..
-
26.01.2019 İktidarın malî kayırma/cezalandırma hesapları
-
24.01.2019 Gerçekte kim kurtarılıyor?
-
23.01.2019 Ekonomik bunalım nasıl seyrediyor?
-
17.01.2019 Suriye'de gerçeklerle yüzleşememek
-
08.01.2019 Üniversite(li)lere ne oluyor?
-
07.01.2019 2018 sonunda Fransa’da güzel bir olay
-
04.01.2019 2018'den 2019'a BAKIŞLAR
-
03.01.2019 ABD ve Çin: Ekonomik savaşın ilk bilançosu
-
02.01.2019 2018 sonunda borsa çöküntüsü
-
26.12.2018 Rejimin niteliği
-
25.12.2018 BODRUM ADAYLARI VE CHP
-
24.12.2018 Tepkiler sisteme karşı döner mi?
-
19.12.2018 Haziran paranoyası sürüyor
-
18.12.2018 Millî Gelir Temmuz-Eylül istatistikleri
-
14.12.2018 TÜRKİYE DÖKÜLÜYOR
-
10.12.2018 'Piyasalar' faşistleri seviyor. Meksika ve Brezilya: Başkanlar ve borsalar.
-
04.12.2018 Göçmenler, Suriyeliler, siyasetçiler. “Güney” coğrafyasının kurbanları…
-
03.12.2018 Bir çifte standart
-
30.11.2018 BUNU YAPAN SİYASİ KADRO YA CAHİLDİR YA EMİR KULUDUR
-
30.11.2018 İktidarın Gezi takıntısı
-
30.11.2018 Krizin bazı istatistikleri
-
26.11.2018 MUSTAFA KEMAL VE SULTAN SÜLEYMAN
-
22.11.2018 Enflasyonun anlamları
-
14.11.2018 1968 Dünyası ve Vietnam
-
13.11.2018 Cumhuriyetin ilk ve son onbeş yılı
-
31.10.2018 Arjantin ve Türkiye: 2001 ve 2018
-
31.10.2018 95 YILDA ÖĞRENEMEDİK...
-
30.10.2018 ABD'nin kendini teşhiri
-
22.10.2018 Brezilya: 'Piyasalar' faşist adayı destekliyor
-
19.10.2018 “TÜRKİYE KRİZİN BAŞINDA, BANKALAR DAHİL İFLASLAR YOLDA”
-
15.10.2018 Hem hegemon hem muhalif
-
13.10.2018 Yeni sularda yüzmek
-
10.10.2018 BODRUM-MARMARİS YARIŞI
-
09.10.2018 YEP: IMF’siz bir IMF programı
-
29.09.2018 Politikada kaygan zeminler
-
28.09.2018 TRAFİK TE KAN ALKOL DÜZEYİ NE OLMALI?
-
27.09.2018 Yeni Ekonomi Programı
-
26.09.2018 Dışarıdan Türkiye’ye bakışlar
-
22.09.2018 Dışarıdan Türkiye’ye Bakışlar
-
19.09.2018 VARLIK FONU, EMPERYALİSTLERE SUNULAN OLAĞANÜSTÜ HİZMETTİR
-
17.09.2018 Krizin eşiğinde büyüyen ekonomi
-
12.09.2018 Krizler Yayılırken
-
11.09.2018 Biri Yılmaz Güney, diğeri Erkan Yücel...
-
08.09.2018 Dişleri sökülmüş muhalefet
-
05.09.2018 Tüm Bunlar Üçüncü Dünya Savaşı
-
04.09.2018 Zor günler
-
01.09.2018 Faşizm Tartışmaları: Hindistan, Türkiye
-
28.08.2018 ‘Lütuf düzeni’ ve kriz
-
27.08.2018 Okluk yine kapandı
-
17.08.2018 Kaçınılmazın hızlandırılması
-
08.08.2018 Sürdürülemezlik
-
01.08.2018 ‘Duygusuz Nesil’ Tehlikesi
-
30.07.2018 Ekonomik krizden medet ummak
-
27.07.2018 Silahla şaka olmaz
-
20.07.2018 AKP’nin devrettiği ekonomik sorunlar
-
20.07.2018 İşte bu olmadı, hem de hiç olmadı …
-
19.07.2018 ‘Şirket gibi yönetmek’
-
13.07.2018 ‘Kurtarılmış Maden Bölgeleri’ geliyor
-
10.07.2018 Madımak sonrasında konuşan siyasetçiler
-
05.07.2018 Bu enkazı kim kaldıracak?
-
26.06.2018 Ülkemiz bölündü
-
25.06.2018 2017’den bir yazı
-
21.06.2018 Yeni bir rekor daha ve sonrası …
-
04.06.2018 Krize karşı kim hazırlıklı?
-
30.05.2018 ‘Mal Beyanı’ Komedisi
-
21.05.2018 SAHİPSİZ BODRUM’UN ÇARESİZLİĞİ
-
14.04.2018 Artuk Bey, Artuklu ve Artukoğulları Beyliği
-
14.02.2018 Kalbimde Atatürk var ...
-
19.01.2018 Ağzımızdan çıkanı kulağımız duymalı
-
27.11.2017 Destekleyici, Yetkili ve Güvenilir Anne Baba olmak
-
20.11.2017 Sıra, sahillere geldi
-
20.11.2017 5 Adımda Depresyondan Korunma
-
13.11.2017 Öfke Kontrolü
-
06.11.2017 Bebeklik Döneminde Sağlıklı Kimlik Gelişimi
-
28.10.2017 Diyetisyen Bakışı: Diyet Değil, Yaşam Tarzı!
-
07.10.2017 Yaz saati ve inat
-
02.10.2017 Barzani Referandumu ve sonrası
-
12.08.2017 Erdoğan’ın Tehlikeli Planı
-
07.08.2017 Kişilik Bozukluğu
-
31.07.2017 Çomakdağ Türkmenleri (Kızılağaç / Ketendere / İkiztaş / Sarıkaya)
-
26.07.2017 Öngörülebilen Kaos - 2019
-
20.07.2017 AKP iktidarı çöküş sürecinde
-
10.07.2017 Ormanlarımız nasıl yanıyor?
-
25.05.2017 A N M A - Nazmi Özgül’ün anısına
-
05.05.2017 Aile Danışmanlığı
-
02.05.2017 “Siz bizlerden korkmayın, doğadan korkun efendim …”
-
29.04.2017 Sanatın İç Sesi
-
31.03.2017 Küçük Ev
-
23.03.2017 Bir olalım, Tek yürek olalım
-
21.03.2017 Rengarenk olsaydı
-
21.02.2017 “Milas’ın Sis Perdesi”
-
16.02.2017 Kanma, sonra da yanma
-
27.01.2017 Narin Çiçek: Turizm
-
21.01.2017 Vekilime Mektup
-
16.01.2017 Dokuz Kahraman Vekil
-
11.01.2017 Meşe tohumları çimlenecek mi?
-
10.12.2016 Bir Güvercin uçurun
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.