Reklam
Reklam

Şu anda piyasa verileri güncelleniyor. Lütfen kısa bir süre sonra tekrar deneyiniz.

Reklam
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • Eğitim İş Temsilcisi Yılmaz: “Haklarımızı birlikte öğrenecek, birlikte savunacağız”

Eğitim İş Temsilcisi Yılmaz: “Haklarımızı birlikte öğrenecek, birlikte savunacağız”

Eğitim-İş Milas Temsilciliği tarafından, öğretmenlerin özlük ve hukuki haklarına ilişkin bilgilendirme amacıyla “Avukatımızla Buluşuyoruz” başlıklı toplantı gerçekleştirildi. Katılımcılara, sendikal faaliyetlerden kaynaklı açılan davalar, soruşturma sonucu yapılan atamalar, norm fazlası resen görevlendirmeler, disiplin cezalarının iptaline ilişkin yargı süreçleri, sendikal faaliyet dışı mesleki ve hukuki uyuşmazlıklar, bilgi edinme hakkının kullanımı, ceza davaları, mobbing uygulamaları ve öğretmenlerin bireysel mesleki sorunları konularında kapsamlı bilgiler aktarıldı.

Reklam
WhatsApp Image 2026-02-10 at 13.01.44

Toplantıya; Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Muğla İl Başkanı ve Eğitim-İş Muğla Şube Mali Sekreteri Özkan Kaya, Eğitim-İş Muğla Şube Başkanı Serdar Sargın, Eğitim-İş Muğla Şube Eğitim Sekreteri Ahmet Çakanel, Eğitim-İş Muğla Şube Örgütlenme Sekreteri Elif Çağlar, Eğitim-İş Muğla Şube Özlük, Hukuk ve TİS Sekreteri Güven Özgül, Eğitim-İş Milas Temsilcisi Ayşe Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri, Sendika üyeleri ve öğretmenler katıldı.

Toplantının, eğitim emekçilerinin karşı karşıya kaldığı hukuki sorunları değerlendirmek amacıyla düzenlendiğini belirten Eğitim İş Milas İlçe Temsilcisi Ayşe Yılmaz, “Son dönemde eğitim emekçilerinin karşı karşıya bırakıldığı hukuki sorunlar, bireysel olmaktan çıkmış; sistematik ve yaygın bir nitelik kazandı. Özellikle norm fazlası öğretmenlerin resen atamaları, soruşturma süreçleri sonucunda yapılan görevlendirmeler, disiplin cezaları ve sendikal faaliyetler nedeniyle açılan davalar, öğretmenlerin mesleki güvencesini ciddi biçimde zedelemekte. Eğitim-İş Milas Temsilciliği olarak gerçekleştirdiğimiz “Avukatımızla Buluşuyoruz” başlıklı bilgilendirme toplantısında, öğretmenlerimizin yaşadığı bu süreci hukuki boyutlarıyla ele aldık. Amacımız; yaşanan hak kayıplarını görünür kılmak, öğretmenlerimizi doğru hukuki bilgiyle buluşturmak ve “yalnız değilsiniz” duygusunu güçlendirmektir” dedi.

Gerçekleşen toplantıda Avukat Didem Alaca tarafından katılımcılara, sendikal faaliyetlerden kaynaklı açılan davalar, soruşturma sonucu yapılan atamalar, norm fazlası resen görevlendirmeler, disiplin cezalarının iptaline ilişkin yargı süreçleri, sendikal faaliyet dışı mesleki ve hukuki uyuşmazlıklar, bilgi edinme hakkının kullanımı, ceza davaları, mobbing uygulamaları ve öğretmenlerin bireysel mesleki sorunları konularında kapsamlı bilgiler aktardı.

Sendikal faaliyetleri anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Avukat Alaca “Bu faaliyetler nedeniyle öğretmenlerin soruşturmalara maruz bırakılması, cezalandırılması ya da dolaylı biçimde baskı altına alınması hukuka aykırıdır. Açılan birçok davada, sendikal hakların korunması yönünde önemli yargı kararları bulunmaktadır ve bu kararlar, öğretmenler için ciddi hukuki kazanımlar sağlamıştır.

Yine norm fazlası uygulamalarında, keyfi ve hukuki dayanağı zayıf resen atamaların iptal edildiğine dair çok sayıda emsal karar mevcuttur. Disiplin cezalarında ise savunma hakkının ihlal edilmesi, orantısız cezalar ve usul hataları nedeniyle öğretmenler lehine sonuçlanan davalar bulunmaktadır. Bu kazanımlar, hak arandığında ve hukuki yollar doğru işletildiğinde sonuç alınabileceğinin açık göstergesidir” dedi.

Toplantımızda sunum gerçekleştiren Av. Didem Alaca, öğretmenlerin karşılaştığı süreçleri mevzuat ve yargı kararları ışığında ayrıntılı biçimde aktararak katılımcıların sorularını yanıtladı. Bireysel görüşmelerle öğretmenlerin somut sorunlarına yönelik yol haritaları paylaştı.

Sunumun sonunda kısa bir konuşma yapan Eğitim İş Milas İlçe Temsilcisi Ayşe Yılmaz “Eğitim-İş olarak biliyoruz ki; hukuku bilmeyen değil, hakkını aramayan kaybeder. Öğretmenlerin mesleki onurunu, çalışma barışını ve güvenceli istihdam hakkını savunmak sendikal sorumluluğumuzdur. Bu nedenle bilgilendirme toplantılarımızı, hukuki destek çalışmalarımızı ve mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Eğitim emekçileri yalnız değildir. Haklarımızı birlikte öğrenecek, birlikte savunacağız” dedi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?