Reklam
Reklam

Şu anda piyasa verileri güncelleniyor. Lütfen kısa bir süre sonra tekrar deneyiniz.

  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • Muğla Milletvekili Gizem Özcan’dan 2 B Arazileri İçin Adil Fiyatlandırma Talebi

Muğla Milletvekili Gizem Özcan’dan 2 B Arazileri İçin Adil Fiyatlandırma Talebi

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 2 B arazilerinde uygulanan rayiç bedel sisteminin vatandaş aleyhine işlediğini belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Özcan, “2 B arazilerinde fiyatlandırma politikası yeniden düzenlenmeli, kullanıcı emeğini ve bölgesel gerçekleri dikkate alan adil bir sistem kurulmalıdır” dedi.

Reklam
WhatsApp Image 2026-03-25 at 14.18.33

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 2 B arazilerine ilişkin fiyatlandırma politikasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Özcan, söz konusu düzenlemenin başlangıçta vatandaşın mülkiyet sorununu çözmek amacıyla çıkarıldığını hatırlatarak, bugün gelinen noktada uygulamanın yeni mağduriyetler doğurduğunu ifade etti.

“DEVLET ALIRKEN DÜŞÜK, VATANDAŞ ALIRKEN YÜKSEK”

Rayiç bedel uygulamasının tam tersine yeni mağduriyetler yarattığına dikkat çeken Özcan, “Yıllardır o toprağı ekip biçen, emeğiyle değer kazandıran vatandaş kendi arazisini satın almak istediğinde piyasanın en yüksek fiyatlarıyla karşılaşıyor ama devlet kamulaştırma yaparken aynı araziye çok daha düşük bedel biçiyor yani vatandaş için iki ayrı fiyat var: Devlet alırken düşük, vatandaş alırken yüksek. Bu durum, mülkiyet hakkına da sosyal devlet ilkesine de aykırıdır. 2 B arazilerinde fiyatlandırma politikası yeniden düzenlenmeli, kullanıcı emeğini ve bölgesel gerçekleri dikkate alan adil bir sistem kurulmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

“KULLANICILARIN YILLARCA VERDİĞİ EMEK DİKKATE ALINMALIDIR”

Özcan’ın bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1) 2/B arazilerinin satışında rayiç bedel tespiti hangi kriterler ve yöntemler esas alınarak yapılmaktadır?

2) Rayiç bedel belirlenirken yüksek emsal satışların esas alınması yönünde bir uygulama bulunmakta mıdır?

3) 2/B arazilerinde satış bedelleri ile aynı bölgelerde kamulaştırma sırasında belirlenen bedeller arasındaki farkın gerekçesi nedir?

4) Rayiç bedel tespitinde kullanıcıların yıllar içinde yaptığı ıslah, tarımsal üretim ve emek unsurları dikkate alınmakta mıdır?

5) 2/B arazilerinde fiyatlandırma politikasının sosyal devlet ilkesi ve mülkiyet hakkı çerçevesinde yeniden düzenlenmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

error: Content is protected !!