
Haber: Mehmet Aydın
Muğla Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, MUSKİ Genel Müdürlüğünün katılımcı ve hesap verebilir yönetim anlayışı doğrultusunda 13 ilçede gerçekleştirdiği Katılımcı Bütçe Toplantıları, Bodrum Herodot Kültür Merkezi’ndeki programla tamamlandı.

Milas’ın ardından düzenlenen 13’üncü ve son toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül, kurum yöneticileri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda MUSKİ’nin mali yapısı, bütçe yönetimi, yatırım öncelikleri ile Bodrum’un içme suyu, kanalizasyon ve atık su altyapısına yönelik devam eden ve planlanan çalışmalar ele alındı.
VATANDAŞLARIN TALEPLERİ YATIRIM PROGRAMINA AKTARILACAK
Katılımcı Bütçe Toplantısı kapsamında Bodrum’un farklı mahallelerindeki altyapı ihtiyaçları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların görüşleri doğrultusunda değerlendirildi.

Katılımcılar tarafından dile getirilen içme suyu, kanalizasyon, atık su, arıtma ve altyapı talepleri MUSKİ’nin ilgili birimlerince kayıt altına alındı. Devam eden yatırımların mevcut durumu ve gelecek dönemde uygulanması planlanan projeler hakkında da katılımcılara bilgi verildi.
Toplantıda ortaya çıkan önerilerin MUSKİ’nin bütçe ve yatırım programının hazırlanmasında dikkate alınacağı, böylece kaynakların ilçelerin ve mahallelerin ihtiyaç önceliklerine göre yönlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

BODRUM’A İKİ YILDA 2,6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Demirel, kurumun gelir yapısındaki iyileşmenin en önemli nedenlerinden birinin kayıp ve kaçak suyla mücadele olduğunu söyledi.
Sayaç okuma hizmetinin özel işletmeler aracılığıyla yürütülmeye başlanmasının ardından tüketim miktarlarının daha sağlıklı tespit edildiğini belirten Demirel, okunan su miktarındaki artışın tahakkuk gelirlerine doğrudan yansıdığını ifade etti.

Demirel, elde edilen kaynakların yeniden altyapı yatırımlarına yönlendirildiğini belirterek, “Yalnızca 2025 ve 2026 yıllarında Bodrum’a 2 milyar 624 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Yatırım bütçemizin önemli bir bölümünü Bodrum’a ayırdık” dedi.
ANA İSALE HATTINDAKİ ARIZALAR BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALTILDI
MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül, Bodrum’un içme suyu altyapısında son iki buçuk yılda önemli bir dönüşüm yaşandığını söyledi.
Göreve başladıkları dönemde ana isale hattındaki arızaların aynı anda çok sayıda mahalleyi etkilediğini anlatan Şengül, sorunun öncelikli yatırım başlıkları arasına alındığını ve kapsamlı bir yenileme süreci başlatıldığını kaydetti.
Şengül, “Bugün artık arıza peşinde koşan değil, suyu yöneten bir idare konumundayız. Şebekelerde yürüttüğümüz hidrolik modelleme çalışmaları ile yeni depo ve isale hattı yatırımları sayesinde Bodrum’un içme suyu altyapısını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
MANDALİNCİ: “BODRUM’DA SUYU YÖNETEMEME SORUNU VARDI”
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de ilçede uzun yıllardır yaşanan su sorunlarının giderilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ tarafından kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Geçmişte ana isale hattında sık sık meydana gelen arızaların vatandaşların uzun süreli kesintiler yaşamasına neden olduğunu ifade eden Mandalinci, gerçekleştirilen yenilemelerin ardından daha kontrollü ve öngörülebilir bir sisteme geçildiğini belirtti.
Mandalinci, “Bodrum’da susuzluk değil, suyu yönetememe sorunu vardı. Muğla Büyükşehir Belediyemiz ve MUSKİ ekipleri bilimsel veriler doğrultusunda yürüttükleri çalışmalarla bu sorunun çözümü için önemli mesafe katetti” dedi.
ORTAKENT, GÜNDOĞAN VE YALIKAVAK İÇİN YENİ YATIRIMLAR
Bodrum’da içme suyu çalışmalarının yanı sıra atık su altyapısının da güçlendirildiğini belirten Mandalinci, Ortakent, Gündoğan ve Yalıkavak başta olmak üzere farklı bölgelerde kapasite artışı ve yeni altyapı yatırımlarının planlandığını bildirdi.
Vatandaşlardan ve mahalle muhtarlarından gelen taleplerin yakından takip edildiğini kaydeden Mandalinci, MUSKİ bütçesinin önemli bir bölümünün Bodrum’a ayrılmasının yıllardır biriken altyapı sorunlarının çözümüne katkı sağladığını söyledi.
Bodrum Belediyesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesinin altyapı yatırımlarında iş birliğini sürdüreceğini ifade etti.
ARAS: “VATANDAŞIN SÖZ SAHİBİ OLDUĞU BİR ANLAYIŞI BENİMSİYORUZ”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, katılımcı bütçe toplantılarının yalnızca kurum faaliyetlerinin anlatıldığı programlar olmadığını, vatandaşların yönetim ve yatırım süreçlerine doğrudan katılımını sağladığını belirtti.
Toplantıların karşılıklı değerlendirme ve ortak çözüm üretme zemini oluşturduğunu söyleyen Aras, “Biz bu türlü işlere hasrettik. Birbirimizi dinlediğimiz, eleştirdiğimiz ve birlikte çözüm ürettiğimiz samimi toplantılara gerçekten ihtiyaç vardı” dedi.
Geçmişte çoğunlukla tek taraflı sunumların yapıldığı toplantılar gerçekleştirildiğini savunan Aras, yeni dönemde vatandaşların taleplerini doğrudan yönetime iletebildiği bir anlayış benimsediklerini ifade etti.
Aras, Bodrum’un bütün mahallelerinden gelen görüşlerin gelecek yılların yatırım programının hazırlanmasında yol gösterici olacağını kaydetti.
“BİZİM ODAĞIMIZDA VATANDAŞ VAR”
Yönetim anlayışlarının merkezinde vatandaşın bulunduğunu belirten Aras, kurum içindeki görev dağılımının yeniden düzenlenmesi ve doğru kadroların doğru alanlarda görevlendirilmesiyle hizmet kapasitesinin artırıldığını söyledi.
Aras, “Bizim odağımızda vatandaş var. Koltuk ya da siyaset değil, vatandaşımızın ihtiyacı önceliğimizdir. Abonelik işlemlerinden yatırım planlamasına kadar her alanda kayıpları azaltan, kaynakları verimli kullanan ve hizmet kalitesini yükselten bir yapı oluşturduk” diye konuştu.
Amaçlarının vatandaşların daha hızlı, kaliteli ve kesintisiz hizmet almasını sağlamak olduğunu ifade eden Aras, sahadaki sorunların ilgili ekipler tarafından yakından takip edildiğini belirtti.
MUSKİ BÜTÇESİ 16,6 MİLYAR LİRAYA ÇIKARILDI
MUSKİ’nin mali yapısında son iki yılda önemli bir dönüşüm gerçekleştirildiğini söyleyen Aras, göreve başladıkları dönemde 4,5 milyar lira olan kurum bütçesinin 16 milyar 628 milyon liraya çıkarıldığını açıkladı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan mali destekler, tahsilat süreçlerindeki iyileştirmeler, kayıp ve kaçakla mücadele ile mali disiplinin bütçe artışında etkili olduğunu ifade eden Aras, mevcut bütçenin yaklaşık yarısının doğrudan yatırımlara ayrıldığını bildirdi.
Aras, altyapı projelerinde uluslararası finansman imkânlarından da yararlandıklarını belirterek Muğla’ya toplam 112,5 milyon avroluk kaynak kazandırıldığını söyledi.
Bu finansmanın Ekinanbarı Deniz Suyu Arıtma Tesisi, kayıp ve kaçakla mücadele projeleri ile çeşitli stratejik yatırımlarda kullanılacağını kaydetti.
HEDEF KANALİZASYON SORUNU KALMAMIŞ BİR BODRUM
Bodrum’un bütün mahallelerinde içme suyu ve kanalizasyon yatırımlarının sürdüğünü belirten Aras, altyapı eksikliği bulunan bölgeler için proje çalışmalarının hazırlandığını söyledi.
Ortakent, Gürece, Yakaköy, Dağbelen, Gündoğan, Yalıkavak ve Mumcular başta olmak üzere birçok bölgede kanalizasyon yatırımlarının planlandığını açıklayan Aras, “Hedefimiz kanalizasyon sorunu kalmamış bir Bodrum oluşturmaktır” dedi.
ARITILMIŞ SU YENİDEN KULLANILACAK
Gümbet, Turgutreis ve Gümüşlük’te arıtılmış atık suyun yeniden kullanılmasına yönelik geri kazanım projelerinin yürütüldüğünü belirten Aras, bu yatırımlarla doğal su kaynaklarının korunmasının ve çevresel yükün azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.
Bodrum’un altyapı sorunlarının kalıcı biçimde çözülmesi için yatırımların sürdürüleceğini ifade eden Aras, Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve MUSKİ’nin koordinasyon içerisinde çalışmaya devam edeceğini belirtti.
Toplantı, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşların taleplerinin dinlenmesi, sorularının yanıtlanması ve önerilerin ilgili birimlerce kayıt altına alınmasıyla sona erdi.


